Show simple item record

Alternative entrepreneuring : a study of the process of emergence of a cooperative and participatory supermarket

dc.contributor.advisorHuault, Isabelle
dc.contributor.authorGauthier, Olivier
HAL ID: 182674
ORCID: 0000-0002-4158-7560
dc.date.accessioned2021-06-17T13:12:12Z
dc.date.available2021-06-17T13:12:12Z
dc.date.issued2020-11-27
dc.identifier.urihttps://basepub.dauphine.psl.eu/handle/123456789/21703
dc.description.abstractfrCette recherche aborde la question de l’émergence des organisations alternatives. Elle vise à savoir comment un entreprendre collectif est susceptible de faire apparaître une organisation et à déterminer dans quelle mesure ces organisations peuvent être qualifiées d’alternatives ? En empruntant à Deleuze et Dewey, et sur le fondement d’une approche ethnographique, interprétativiste, processuelle et critique, nous construisons un cadre conceptuel permettant de démontrer que le processus visant à « entreprendre l’alternatif » permet d’envisager ce processus comme un devenir actif et minoritaire à effectuer. Reposant sur une étude ethnographique menée durant près de trente mois, la thèse met en évidence le caractère par essence « communautaire » d’un entreprendre revendiquant son caractère alternatif. Ne relevant ni de l’utopie, ni du mythe, l’alternatif semble alors pouvoir être défini à la fois comme force et comme déviation, à même d’ouvrir la voie à de nouveaux possibles qui peuvent s’exprimer via l’entreprendre.fr
dc.language.isofr
dc.subjectEntrepreneuriatffr
dc.subjectCommunsfr
dc.subjectOrganisations alternativesfr
dc.subjectEntreprendrefr
dc.subjectSupermarché coopératifsfr
dc.subjectDeleuzefr
dc.subjectDeweyfr
dc.subjectEntrepreneurshipen
dc.subjectCommonsen
dc.subjectAlternative organisationsen
dc.subjectEntrepreneuringen
dc.subjectCommonsen
dc.subjectCommoningen
dc.subjectCooperative supermarketsen
dc.subject.ddc658.4
dc.subject.classificationjelL.L2.L26
dc.titleEntreprendre l'alternatif : une étude du processus d'émergence d'un supermarché coopératif et participatiffr
dc.titleAlternative entrepreneuring : a study of the process of emergence of a cooperative and participatory supermarketen
dc.typeThèse
dc.contributor.editoruniversityotherUniversité Paris sciences et lettres
dc.description.abstractenThis research focuses on the emergence of alternative organizations. It poses the question of knowing how collective entrepreneuring is likely to bring about an organization and to determine to what extent these organizations can be qualified as alternatives? On the basis of an ethnographic, interpretative, processual and critical approach, and by looking at Deleuze and Dewey, we form a conceptual framework in order to demonstrate the fact that the process aiming to reveal an alternative organization can be defined as an active and minoritarian becoming needing to be carried out.Based on an ethnographic study realized over nearly thirty months, our study highlights the fact that alternative entrepreneuring, as a process, essentially is a "community" experience. Neither part of a utopia nor a myth, “alternative” therefore can be defined both as a force and as a deviation, able to open the way to new possibilities which can be accomplished through entrepreneuring.en
dc.identifier.theseid2020UPSLD019
dc.subject.ddclabelDirection d'entreprise
dc.rights.intranetoui
hal.author.functionaut


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record