• xmlui.mirage2.page-structure.header.title
    • français
    • English
  • Help
  • Login
  • Language 
    • Français
    • English
View Item 
  •   BIRD Home
  • IRISSO (UMR CNRS 7170)
  • IRISSO : Publications
  • View Item
  •   BIRD Home
  • IRISSO (UMR CNRS 7170)
  • IRISSO : Publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse

BIRDResearch centres & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesTypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesType

My Account

LoginRegister

Statistics

Most Popular ItemsStatistics by CountryMost Popular Authors
Thumbnail - Request a copy

Produire les savoirs de la modernité agro-industrielle. Le cas de l’OMNIUM d’économie agroalimentaire (1964-1976)

Bonnaud, Laure; Déplaude, Marc-Olivier; Jas, Nathalie; Pinaud, Samuel; de Sainte Marie, Christine (2020), Produire les savoirs de la modernité agro-industrielle. Le cas de l’OMNIUM d’économie agroalimentaire (1964-1976), Economie rurale, 373, p. 79-94. 10.4000/economierurale.8078

Type
Article accepté pour publication ou publié
Date
2020
Journal name
Economie rurale
Number
373
Publisher
Société française d'économie rurale
Pages
79-94
Publication identifier
10.4000/economierurale.8078
Metadata
Show full item record
Author(s)
Bonnaud, Laure cc
Institut de Recherche Interdisciplinaire en Sciences Sociales [IRISSO]
Déplaude, Marc-Olivier cc
Institut de Recherche Interdisciplinaire en Sciences Sociales [IRISSO]
Jas, Nathalie cc
Institut de Recherche Interdisciplinaire en Sciences Sociales [IRISSO]
Pinaud, Samuel
Institut de Recherche Interdisciplinaire en Sciences Sociales [IRISSO]
de Sainte Marie, Christine
Institut de Recherche Interdisciplinaire en Sciences Sociales [IRISSO]
Abstract (FR)
En 1964, l’École nationale supérieure des industries agroalimentaires accueille un groupe de recherche et d’étude en économie à Massy. En l’espace d’une dizaine d’années, le « Groupe de Massy », dénommé ensuite OMNIUM, a produit une somme conséquente de données et d’études sur un secteur agroalimentaire en pleine mutation. Cet article vise à comprendre l’émergence et les modalités de production de ces savoirs. L’importance du financement par contrat, l’ampleur du travail empirique effectué et le type de connaissances finalement produites sont caractéristiques d’un régime de production des savoirs qui se développe en France à partir des années 1960, et vise à faire advenir la modernité industrielle dans la société et l’économie française.
Abstract (EN)
In 1964, the École nationale supérieure des industries agroalimentaires—a French engineering school specialized in agrifood industries located in Massy, in the Paris area—hosted a research and consulting group in economics. Within about ten years, the “Groupe de Massy,” later named OMNIUM, produced a significant amount of data and studies on a rapidly changing agrifood sector. This article aims to understand the emergence and production modalities of this knowledge. The importance of contract financing, the scale of the empirical work carried out, and the type of knowledge ultimately produced are characteristic of a knowledge production regime that developed in France from the 1960s onward and aimed to bring industrial modernity to French society and the French economy.
Subjects / Keywords
agriculture; industries agroalimentaires; études économiques; laboratoire; sociologie des sciences

Related items

Showing items related by title and author.

  • Thumbnail
    Produire les savoirs de la modernité agro-industrielle. Le cas de l’OMNIUM d’économie agroalimentaire (1964-1976) 
    Bonnaud, Laure; Déplaude, M.-O.; de Sainte Marie, Christine; Jas, Nathalie; Pinaud, Samuel (2020) Article accepté pour publication ou publié
  • Thumbnail
    Une “start-up” de sciences sociales à l’ère de la modernisation agricole : l’OMNIUM d’économie agroalimentaire (années 1960-1970) 
    Bonnaud, Laure; Déplaude, Marc-Olivier; Jas, Nathalie; Pinaud, Samuel; de Sainte Marie, Christine (2018) Communication / Conférence
  • Thumbnail
    Introduction: Beyond the Production of Ignorance: The Pervasiveness of Industry Influence through the Tools of Chemical Regulation 
    Aguiton, Sara Angeli; Déplaude, Marc-Olivier; Henry, Emmanuel; Jas, Nathalie; Thomas, Valentin (2021) Article accepté pour publication ou publié
  • Thumbnail
    Pervasive Powers. The Politics of Corporate Authority 
    Aguiton, Sara Angeli; Déplaude, Marc-Olivier; Henry, Emmanuel; Jas, Nathalie; Thomas, Valentin (2021) Ouvrage
  • Thumbnail
    Beyond the Production of Ignorance: The Pervasiveness of Industry Influence through the Tools of Chemical Regulation 
    Aguiton, Sara Angeli; Déplaude, Marc-Olivier; Henry, Emmanuel; Jas, Nathalie; Thomas, Valentin (2021) Article accepté pour publication ou publié
Dauphine PSL Bibliothèque logo
Place du Maréchal de Lattre de Tassigny 75775 Paris Cedex 16
Phone: 01 44 05 40 94
Contact
Dauphine PSL logoEQUIS logoCreative Commons logo