• français
    • English
  • English 
    • français
    • English
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
BIRD Home

Browse

This CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsJournals BIRDResearch centres & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Simulation de l'utilisation des matières premières végétales dans les filières avicoles : une approche par modélisation multi-agents

Thumbnail
View/Open
E80-HAMEL-version-def.pdf (261.9Kb)
Date
2007
Dewey
Recherche opérationnelle
Sujet
Modélisation multi-agents
Conference name
7e Journées de la Recherche Avicole (JRA)
Conference date
03-2007
Conference city
Tours
Conference country
France
URI
https://basepub.dauphine.fr/handle/123456789/21154
Collections
  • LAMSADE : Publications
Metadata
Show full item record
Author
Hamel, Athmane
Bouvarel, Isabelle
Pinson, Suzanne
989 Laboratoire d'analyse et modélisation de systèmes pour l'aide à la décision [LAMSADE]
Lessire, Michel
Lescoat, Philippe
Type
Communication / Conférence
Abstract (FR)
Les lois et les évolutions technologiques vont imposer un contrôle plus précis de l’utilisation des matières premières végétales dans les filières avicoles. Par conséquent, il est nécessaire de développer des outils d’aide à la décision qui peuvent être utilisés par les experts du domaine, professionnels comme scientifiques. Le but de ce travail est de proposer une nouvelle méthode de simulation qui représente d’une part la dynamique d’utilisation des matières premières végétales et le marché des volailles et d’autre part, l’évolution des processus de décision tant individuels que collectifs au sein des entreprises en ce qui concerne l’utilisation de ces matières premières. Notre simulateur, appelé AviSim, évalue l’utilisation des matières premières végétales en fonction des comportements individuels, c’est-à-dire selon le comportement prudent, modéré ou optimiste d’un agent envers une matière première et le relie à son inclusion dans les aliments. AviSim inclue aussi l’influence sociale sur l’évolution du processus de production, c’est-à-dire que chaque décision d’un agent dépend de son rapport aux autres, comme leader, suiveur ou pragmatique. Plusieurs utilisations de ce modèle sont prévues : discussion à l’intérieur des entreprises pour évaluer l’impact du comportement sur la dynamique de la firme, analyse à l’intérieur d’une filière pour estimer l’effet de la réputation d’une matière première sur son incorporation.
Abstract (EN)
Regulation and technology evolutions may impose a better control of the poultry feed production system to deal with the variation of vegetal raw materials uses. Consequently, it is necessary to develop learning and decision-aid tools that can be used by domain experts (scientists and professionals). The aim of this work is to propose a new simulation method that can represent, on the one hand, the dynamics of raw materials as a feed compound as well as poultry markets, and on the other hand, the evolution of individual and collective decision-making processes within poultry firms. Our simulation model, called AviSim, aims at evaluating the raw materials uses following individual psychological behaviours in respect to the use of feedstuffs i.e. the agent has careful, moderate or optimistic behaviour regarding a given raw material and relates it to its level of inclusion. AviSim also includes social influence parameter to estimate the impacts of the social layer on the evolution of the production process i.e. each agent’s decision depends on his relationship with the other ones either as leader, follower or pragmatic person. Several utilizations of this model are performed or scheduled: within firm discussions around the simulations to stress behavioural influence on the firm dynamics, utilization at the poultry production chain level to quantify the effect of a feedstuff reputation on its fate.

  • Accueil Bibliothèque
  • Site de l'Université Paris-Dauphine
  • Contact
SCD Paris Dauphine - Place du Maréchal de Lattre de Tassigny 75775 Paris Cedex 16

 Content on this site is licensed under a Creative Commons 2.0 France (CC BY-NC-ND 2.0) license.