• français
    • English
  • français 
    • français
    • English
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
BIRD Home

Browse

This CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsJournals BIRDResearch centres & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Produire les savoirs de la modernité agro-industrielle. Le cas de l’OMNIUM d’économie agroalimentaire (1964-1976)

Thumbnail
Date
2020
Alternative titles
Producing knowledge on agroindustrial modernity: The case of the OMNIUM d’économie agroalimentaire (1964–1976)
Dewey
Culture et comportements
Sujet
agriculture; industries agroalimentaires; études économiques; laboratoire; sociologie des sciences
Journal issue
Économie rurale
Volume
3
Number
373
Publication date
2020
Article pages
79-94
URI
https://basepub.dauphine.fr/handle/123456789/21055
Collections
  • IRISSO : Publications
Metadata
Show full item record
Author
Bonnaud, Laure
1008489 Institut de Recherche Interdisciplinaire en Sciences Sociales [IRISSO]
Déplaude, Marc-Olivier
1008489 Institut de Recherche Interdisciplinaire en Sciences Sociales [IRISSO]
Jas, Nathalie
1008489 Institut de Recherche Interdisciplinaire en Sciences Sociales [IRISSO]
de Sainte Marie, Christine
1008489 Institut de Recherche Interdisciplinaire en Sciences Sociales [IRISSO]
Pinaud, Samuel
1008489 Institut de Recherche Interdisciplinaire en Sciences Sociales [IRISSO]
Type
Article accepté pour publication ou publié
Abstract (FR)
En 1964, l’École nationale supérieure des industries agroalimentaires accueille un groupe de recherche et d’étude en économie à Massy. En l’espace d’une dizaine d’années, le « Groupe de Massy », dénommé ensuite OMNIUM, a produit une somme conséquente de données et d’études sur un secteur agroalimentaire en pleine mutation. Cet article vise à comprendre l’émergence et les modalités de production de ces savoirs. L’importance du financement par contrat, l’ampleur du travail empirique effectué et le type de connaissances finalement produites sont caractéristiques d’un régime de production des savoirs qui se développe en France à partir des années 1960, et vise à faire advenir la modernité industrielle dans la société et l’économie française.
Abstract (EN)
In 1964, the École nationale supérieure des industries agroalimentaires—a French engineering school specialized in agrifood industries located in Massy, in the Paris area—hosted a research and consulting group in economics. Within about ten years, the “Groupe de Massy,” later named OMNIUM, produced a significant amount of data and studies on a rapidly changing agrifood sector. This article aims to understand the emergence and production modalities of this knowledge. The importance of contract financing, the scale of the empirical work carried out, and the type of knowledge ultimately produced are characteristic of a knowledge production regime that developed in France from the 1960s onward and aimed to bring industrial modernity to French society and the French economy.

  • Accueil Bibliothèque
  • Site de l'Université Paris-Dauphine
  • Contact
SCD Paris Dauphine - Place du Maréchal de Lattre de Tassigny 75775 Paris Cedex 16

 Content on this site is licensed under a Creative Commons 2.0 France (CC BY-NC-ND 2.0) license.